Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2009-06-16
02:12:53

FAQ

Frågor om bloggen och projektet


Jag får in lite frågor av er läsare då och då (vilket är jätteskoj) och jag tänkte sammanställa dom här.

FAQ

Vad är Hundratusen och ett år?
Svar: Hundratusen och ett år är en religiöst och politiskt obunden ideell förening, en välgörenhetsorganisation i litet format.  Föreningen är registrerad hos skatteverket och har organisationsnummer: 802445-7650. Namnet symboliserar de hundratusen kronorna som jag har som mål att samla in och året som jag kommer jobba med barnen i Latinamerika.


Hur länge ska du vara borta och jobba där?
Svar: 1 år. Jag vill i min tur ge något tillbaks till alla dom som hjälper till att få ihop dessa 100 000 kronor. Och det kommer jag göra under mitt år där, då ska alla få se svart på vitt vad pengarna gick till!


Hur vet man att pengarna kommer att gå till rätt saker?
Svar: Inkomna gåvor går till den ideella föreningen Hundratusen och ett år som styrs av strikta stadgar (regler för hur föreningen ska bedriva sin verksamhet och vad pengarna ska gå till).
I stadgarna står att alla gåvor skall användas för att främja gatubarnens framtid i Latinamerika. Alla gåvor är alltså öronmärkta till just det ändamålet. Läs 14§ och 17§ i stadgarna.


Vad är det pengarna ska gå till?
Svar: Varenda liten krona går direkt till gatubarnen. I form av nytt klassrum, bibliotek, medicin eller annat som barnhemmet kan tänkas behöva. Jag står själv för alla kostnader som tex flyg och leverne. Det är en ideell förening, vilket betyder att jag jobbar ideellt. Utan lön och sköter alltså utgifter med egna pengar.


Varför skänka sin gåva till Hundratusen och ett år?

Svar: Fördelen med ett sådant litet projekt som detta är att det är tillräckligt litet för att inte ha några anställda. Inga pengar försvinner i "administrativa avgifter" som det oftast gör hos de större välgörenhetsorganisationerna. Dessutom får du här en chans att faktiskt svart på vitt via bloggen, se exakt vad dina pengar gjorde för dessa utsatta barn på andra sidan atlanten.


Hur kom du på iden?
Svar: En dag på gamla jobbet, man kan säga att jag hade gott om tid att tänka över mitt liv och vad jag gjorde då. Det saknades en mening. Jag behöver engagera mig mer, få använda den "grå massan" mer för att känna att jag gör något vettigt. Och det här projektet har lärt mig otroligt mycket och jag lär mig fortfarande nya saker varje dag. Bara det känns kanon!


Vad händer med pengarna om det inte kommer ner till 100.000:- utan stannar på, låt säga 50.000?
Svar: Frågan är inte OM det går vägen utan NÄR det går vägen. Jag åker 2011, oavsett om målet är uppnått eller inte! Men jag ska se till att det blir det. På ett eller annat sätt helt enkelt!


Vad jobbar du som?
Svar: Jag jobbar deltid som väktare. Har nyligen gått ner till 75% för att få mer tid till det här projektet. Jag har tidigare jobbat inom försvarsmakten och ingick i beredskapsstyrkan 2008. Läs mer.


Kan man bli medlem i föreningen?
Svar: Javisst! Alla som delar föreningens intresse, stödjer föreningens värderingar och förbinder sig att följa föreningens stadgar är välkomna att bli medlemmar. Medlemsavgiften är 50kr / år. Som medlem är du välkommen att delta på årsmöten och göra din röst hörd i frågor som gäller föreningens framtid osv. Läs mer.


Har du kontakter med någon organisation i Latinamerika?
Svar: Ja jag har för tillfället kontakt med ett  barnhem i Latinamerika och vi pratar fram och tillbaka om hur vi skulle kunna hjälpa varandra. Jag nöjer mig inte med vilken organisation som helst utan jag vill vara säker på att jag åker till ett ställe som verkligen kan behöva min och er hjälp. Sedan några veckor tillbaka har jag också en kontakt i Costa Rica (Niklas) som driver en skola där och han håller just nu på med sökandet efter ett passande barnhem.Har du också någonting du undrar över när det gäller projektet eller om mig som person så, fråga på bara! =)

Tack!
//Patrik
Kommentarer:
2009-06-17 @ 00:30:34
#1: Isabella

Jag blir stolt när jag läser sånt här, du är grym!

2009-06-17 @ 08:03:16
#2: Emil Ohlsson

Jättebra FAQ! Och vad underbart det är när man ser att det finns privatpersoner som engagerar sig och vill kunna förändra utsatta barns liv. En stor stjärna till dig!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: