Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2010-01-06
17:01:01

Postkodlotteriet -Skillnad på en välgörenhetsorganisation och ett socialt företag

 

Postkodlotteriet, gatubarn, välgörenhetJag fick ett tips
från en av läsarna här om en artikel på aftonbladet om postkodlotteriet och Vd:n Matseke som tjänar miljoner kronor i lön per år. Många ser ut att va upprörda över att någon "tjänar pengar på välgörenhet".

Men, det är mycket viktigt att vi håller isär sakerna här.

Fundera, varför spelar jag på postkodlotteriet? Är det för att jag vill vinna pengar eller är det för att jag vill stötta välgörenhet och samtidigt ha chans att vinna en slant? Vad är viktigast för dig?

Enligt SFI (stiftelsen för insamlingskontroll) får 25% av gåvorna gå till just "administrativa avgifter" i en ideell förening.

Men postkodlotteriet är ingen ideell förening. Det är ett företag och av den totala omsättningen 2008 gick 40% tillbaks som vinster till lottköpare, 37,5% till marknadsföring, administration och löner, samt 22,5% till lotteriets organisationer. (Enl wikipedia)

Tveklöst har Matsekes jobb gjort att miljontals kronor gått till välgörenhet. Vilket det inte hade gjort om inte han och de andra på postkodlotteriet inte hade gjort ett hårt jobb med detta i Sverige.

Postkodlotteriets affärside:
"Vår affärsidé är att generera så mycket pengar som möjligt till välgörenhet. För att lyckas med detta använder vi marknadskrafterna. Vi kallar affärsmodellen Marknadsdriven Välgörenhet."

Det är dumt att jämföra postkodlotteriet med en välgörenhetsorganisation. Se postkodlotteriet som ett bättre alternativ till lotterier som inte skänker en del av vinsten till välgörenhet. Spela inte på postkodlotteriet om det viktigaste för dig är att bidra till välgörenhet, då finns det välgörenhetsorganisationer du kan stötta istället. Men vill du vinna pengar i ett lotteri där en liten del av din insats (gåva) går till välgörenhet så spela gärna på postkodlotteriet...

Kom ihåg att postkodlotteriet är ett företag som skänker en del av sin vinst till välgörenhet. Är det rätt eller fel? Och är det i så fall fel att Vd:n i företaget har en miljonlön? Hur många miljoner per år skänker företaget du jobbar på till välgörenhet?

Vill du skänka en gåva där 100% går till ändamålet och där du får se svart på vitt vad din gåva resulterade i så sätt in en slant till Gatubarn.nu & föreningen Hundratusen och ett år på Bankgironummer: 363-5356
Etiketter: , , , ,
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: