Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2010-11-06
06:20:19

Nicaragua, bastu och vildsvinslimpa i Gisslarbo

Vad lustigt det kan vara ibland. Här har jag suttit i mitt rosa lilla rum och letat efter vettiga organisationer som jobbar med gatubarn i Latinamerika. Jag har mailat som en idiot med människor som behöver en månad på sig att leverera ett svar på två simpla frågor. Och när man väl får svar så har dom glömt att svara på den ena. Frustration är ett milt uttryck för mina känslor i dom stunderna...

Och så i dagarna när jag va på Forumteatern
och blev intervjuad av Kristina Eriksson på Magazin24 så får jag veta av henne att det finns en "Vänskapsföreningen Sverige Nicaragua" utanför Kolsva, 10 kilometer från Köping liksom =) Så fort jag kom hem så mailade jag dom och några timmar senare så ringde det i luren och då va det dom. Vi bestämde träff som igår och så blev det.

Och vilken kväll sen =) Jag tog min röda trotjänare och brummade upp till Gisslarbo vid 16 tiden. Jag passerade ladugårdar, skog, vatten och håriga kossor. Jag möttes av en man i +femtio års åldern som stod utanför huset och väntade på mig. Ett fast handslag, en reko snubbe. Vi gick in i stugan och möttes av en glad liten kvinna av typisk mormor-karaktär som välkomnade mig varmt. Jag hängde av mig jackan och promenerade in i köket och hälsade på en gäst till husbonden och hans fru.

Det visade sig att jag blivit inviterad till två medlemmar ur VFSN, en organisation som funnits sedan 1979. Alltså, sex år innan jag föddes. Organisationen jobbar med "hjälp till självhjälp" och med att stödja Nicaraguanska organisationer i deras arbete.

Vänskapsföreningen Sverige-NicaraguaDet blev en otrolig kväll med en fantastisk mängd historier från Nicaragua, tips på "bra att ha med sig", Nicaraguansk folkmusik osv osv. Jag fick dessutom en hel påse med dvd-filmer, foton, tidningar och böcker om landet och om VFSN:s tidigare projekt.

Sedan visade det sig sedermera att husbonden hade finskt påbrå. Bastun va redan i full gång och man är ju inte den som är den, så självklart kunde jag inte tacka nej till att få svettas lite med okända människor i Gisslarbo! Efter en stund kom den glada lilla kvinnan ut och manade oss att komma in innan maten blev förstörd. Vildsvinsköttfärslimpa och klyftpotatis stod på menyn, mums!

Kvällen fortlöpte i Nica-temat som vi påbörjat
. Husbonden satt med karta och demonstrerade vart VFSN vart/är verksamma, fina turistmål, transportvägar och bra kontakter i Nicaragua. Tiden rusade iväg och klockan va över 22 när jag lämnade mina nya vänner i Gisslarbo för den här gången och styrde min kos mot Köping igen.
Etiketter: , , , , ,
Kommentarer:
2010-11-06 @ 18:29:36
#1: Isabella

Va roligt, spännande med lite nytt! :) Lycka till, förresten vars är den där galan den 4? kram

2010-11-06 @ 19:30:27

Låter som en härlig kväll med härliga människor.

2010-11-08 @ 01:37:57

Isabella: Ja eller hur =P Den är på forumteatern i köping. Vid stora torget =) Välkommen dit fröken :)Mrs Bernhardsson: O ja det kan du lita på. Härligt med spontana människor som bjuder in och på sig själva =)//Patrik Appelquist

Gatubarn.nu -En blogg för gatubarn i Latinamerika

www.Gatubarn.nu

0737-139875

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: