Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2011-01-31
23:01:22

Att handla i Nicaragua

God dag Sverige, idag har jag vart själv i huset. Berit har vart på jobbet och jag har fått underhålla mig själv. Jag kubbade ner till Centro Comercial för att kolla läget i butikerna där. Jag ville dels ta ut lite inhemsk valuta, skaffa mig ett Nicaraguanskt telefonnummer, äta frukost och handla mat för att ta med hem.

 

Jag hade en bra dag och lyckades med alla mina mål. Vid banken stod en hård man med hagelbössa i entrén, han scannade mig med metalldetektor innan jag fick gå in, tryggt! I Nicaragua finns två telefonoperatörer, Claro och Moviestar. Jag hittade en ung kille som satt vid en bänk utanför butikerna, frågade honom vilket han tyckte va bäst. Det slutade med att jag valde Claro. Dom har nån skum grej att man får bonus för lite allt möjligt. Dock försvinner den inom ett visst datum så det gäller att hålla igång med sms:andet =P

 

Ett simkort med telefonnummer kostade 50 cordobas ( 15:-) och om man sen fyllde på med 50 så fick man det fyrdubblat till 200 cordobas att ringa för. Smutt! =)

 

Sen hittade jag ett café, beställde en kycklingmacka och en stor isté, pyntade 50 cordobas, ungefär 15:- för det. Väl på affären så köpte jag fyra bananer, två paket korv, två flaskor vatten, tre paket spaghetti, en flaska tvål, en påse potatis och en påse bröd för 248 cordobas, ca 85 kronor.

 

Nu sitter jag och surfar i en gungstol ute på berits "porche" och småpratar med hennes hemhjälp. Imorgon kommer en kille som har bott på soptippen här i Managua. Han har även jobbat med barn som gjort/gör samma sak och vi ska se om inte han vet ett bra ställe där jag kan hjälpa till.

 

Affären Palí som jag handlade på

En affär i Nicaragua

 

Många pimpar sina bilar här, det ser oftast jävligt skoj ut =) Denna bil är dock i ovanligt fint skick må jag säga! Alla bilar är knögliga och krockade, folk kör som svin helt enkelt.


Etiketter: , , , , , , ,
2011-01-31
02:00:55

Fiesta i Masaya Nicaragua

God afton Sverige, jag är helt slut i kropp och huvud. Inatt sov jag nästan 14 timmar. Ruskigt skönt och nödvändigt =P Vi får se hur jetlaggen slår imorgon.

Nicaraguanerna pratar helt annorlunda
än vad spanjorerna och mexikanarna gör, vilket jag har tidigare erfarenhet av då jag bodde i Spanien och jobbade med en mexikan. Jag får lyssna noga noga när dom pratar. Dels använder dom jättemycket andra ord och dessutom kortar dom av ord och artikulerar väldigt lite, för att inte säga inget alls =P

Idag följde jag med Berit,
hennes granne Ursula och Anna-Bell på födelsedagsfest i Masaya utanför Managua. Man bjöd på typisk Nicaraguansk mat, något som heter Baho och som består av nötkött, cassava, bananer, tomat och lite allt möjligt. Gott och nyttigt =P

Man hade en grupp musikanter
på plats som spelade typisk Nica musik och alla dansade till Marimban. Otroligt vackert att se och att få vara en del av idag. Jag fick även Viktors telefonnummer, han är danslärare i folklore och ska eventuellt få lära mig =) Det är han som har lärt flickan här nedan, se och njut! =)
 

 

I ett enkelt hus mitt i skogen

Masaya nicaragua


Etiketter: , , , , ,
2011-01-30
04:40:36

Managua Nicaragua

God afton Sverige, yes här i Managua är klockan 19.45 och jag är trött som ett as.

 

Resan till USA på 9 timmar flyg gick förvånandsvärt bra då det fanns en console i nackstödet framför mig där jag kunde välja på massa filmer eller spela olika spel =) Jag träffade en jätteskön tjej som heter Kajsa på vägen, hon skulle också till Costa Rica men hon skulle inte vidare sen.

 

I USA gick vi ut och tog en nypa frisk USA-luft, avgaser och mat typ. Men nu har jag i alla fall vart i USA och detta är min erfarenhet av det.

 

Resan till Costa Rica från New York på 5 timmar va apsegt! Ingen console och min stol hade fuckat up så jag kunde inte luta mig tillbaka. Väl i CR så drog jag och Kajsa till ett hostel, vi kom fram runt 12 på natten och det va varmt som stryk. Vi delade rum med 6 andra människor. Ett par riktigt bittra brudar ska tilläggas. Jag fick skäll för att jag duschade i flickornas dusch, fast jag hade fått tillåtelse av hostelchefen eftersom pojkarnas va ur funktion!


Resan till Nicaragua från Costa Rica va om möjligt, än värre än tidigare omnämnd resa. Jag sov kanske 1 timme på "hostellet". Gick upp 03.30, mörkt som stryk ute, tog en buss till ett ställe där en buss skulle stå och som skulle ta mig till Nicaragua. Min buss stannade mitt i ingenstans, busschaffören varnade mig och bad mig att ta det lugnt då det fortfarande va mörkt och att detta ställe är ett "barrio malo" dåligt kvarter helt enkelt. Så jag kubbade runt där i mörkret och letade efter "TransNica" men det va ju som att leta efter en köttbit hos en vegetarian! Jag frågade mig fram och tog tillslut en taxi som körde mig typ 300 meter till rätt ställe. Pang på bussen bara.

 

Att ta sig från Nica till CR går bara att beskriva med ett ord; KAOS!

Det är folk överallt, det är biljetter hit och papper dit. Ena gången ska du använda ett papper andra gången ska du använda ett kvitto. Ena gången ska du betala andra ska du inte. Som tur va träffade jag en skön snubbe på bussen som jag snackade och hängde med hela resan. Han blev min guide och räddare i nöden och gjorde så att jag kom igenom gränsen hyffsat smärtfritt.

 

Det tar inte mer än 20 minuter i landet för att skaffa sig en uppfattning om situationen här. På 20 minuter hade jag sett hemlösa, crackpipor, halta hundar, undernärda hästar, barn som jobbar, bränder and you name it!

 

Icke att förglömma den otroligt vackra naturen och dom snälla människorna som gör allt dom kan för att överleva dagen.

 

Från bussresan väl inne i Nicaragua

 

Från gränsen till Nicaragua på CR-sidan

 

Jag spelade schack mot datorn på planet och piskade hårt!

Jag piskade datorn på schack

 

Hostel i Costa Rica, lumpenvarning!

Lumpen look alike

Etiketter: , , , , , ,