Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2011-07-28
07:40:46

Datakurs för nybörjare

Igår hade jag datakurs. 3 flickor mellan 14-21 år. En utav dom hade aldrig någonsin använt en dator, dom andra två hade provat lite förut. Det va skoj att ha datakurs. För en gångs skull visste jag vart jag skulle börja. Från noll.

Jag plockade fram min pedagogiska sida och skämtade lite om mig själv som utlänning i deras land. Vi gick snabbt igenom hur musen funkar, startmenyn i windows, vart man hittar alla program etc etc. Sedan ville dom skriva lite, dom hade hört att man kunde göra det.

Vi startade word och dom undrade vad dom skulle skriva. Det är lite småklurigt att lära känna människorna på soptippen. Man pratar inte så mycket om sig själv, särskilt inte barnen. Via den här övningen kunde jag lära känna flickorna mycket snabbare. Jag bad dom skriva lite om sig själva, svårt tyckte dom. Jag kom med exempel, som musik, favoritmat, om familjen, intressen etc.

milton

Milton höll mig sällskap under lektionen

Vi böt färger, fet stil, ändrade typsnitt
och strök under. Sen fick dom leka lite i paint och måla vad som helst. Även här lackade fantasin lite. En av tjejerna, Diana hade dock mycket fantasi och självförtroende. Hon satte genast igång och målade en "mariposa", en fjäril. Sedan infogade vi bilderna i word till texten som dom hade skrivit och vi avslutade kursen med att lära sig hur man sparar sitt fantastiska dokument som man gjort.

Nej dags att slagga nu, imorgon ska jag till Costa Rica. Upp tidigt och iväg. 7 timmars buss =/ Jag kommer förmodligen att gå åt!

Etiketter: , , , ,
2011-07-27
06:24:00

Man förlorade båda benen på soptippen idag

Som jag berättat förut. La Chureca (soptippen) är en farlig plats. Inte bara pga alla rånare som bor här men även pga alla maskiner och fordon som kör runt som idioter.

En man berättar att han stod och jobbade
som vanligt bland soporna, letade efter något värdefullt att sälja. Plötsligt hittar någon ett par ben och jättemycket blod bland soporna. I samma sekund som sopbilen lämnar platsen hör dom en man skrika, mannen som precis förlorat sina två ben.

la chureca nicaragua

Kevincito

Han var berusad, har problem med spriten. Idag tog solen hårt på honom och han la sig för att vila en stund. Han somnade och han vaknade för sent. En traktor klippte av benen som en sax på den sovande mannen.

Snabbt som stryk kastade dom in honom i en bil
och körde till sjukan. Mannen överlevde men kommer att få leva resten av sitt liv i rullstol. Han är 21 år gammal...

Etiketter: , , , ,
2011-07-25
06:55:00

Nicaraguanska företag och företagare

Igår satt jag hela dagen och grillade en nicaraguansk väninna som ska starta en modellagentur här. Jag förklarade "spelreglerna" och sa att det är endast för att hjälpa dig och få lite nya ögon på din idé som jag kommer att ställa jobbiga frågor. Till en början gick det bra men koncentrationen blev mindre och mindre ju längre vi kom.

Affärsplanen har hon i huvudet.
Jag tyckte att det vore intressant att räkna lite på hennes månatliga utgifter och se hur mycket hon måste dra in varje månad för att gå runt utan att äta av kapitalet. När jag visade henne siffrorna så blev hon lagom imponerad och sa att "jaja, det där löser sig sen, en sak i taget".

upptagen kvinna


En annan satt som en tomte på kokain
och hade svårt för att hålla truten. Än jobbigare blev det när jag frågade vad hon hade för mål de kommande 5 åren. Första året gick ganska bra, hon hade en hel del saker som hon vill uppnå, dock många saker som är väldigt svåra att mäta om hon faktiskt uppnått målet när året är slut. Tex "jag vill göra mitt företag större" och "jag vill bli ett känt ansikte". Okey men HUR stort ska företaget va efter 1 år, hur mycket drar du in, hur många jobb har du i månaden, hur många anställda har du?

I min värld är det viktigt att sätta mål som är mätbara.
Och idag tänker jag inte säga att "well, kanske är det jag som är svensk och dom vet bättre vad som funkar här", men efter att ha sett hur folk driver sina företag och organisationer här så kan jag med all säkerhet säga att det hade gått SÅ mycket bättre med den "svenska modellen" punkt slut!

Jag avslutar med några citat
från en organisation som hjälper småföretagare och som har hittat vart det ofta brister:

"Många har dålig strategisk vision och förmåga att planera stort"

"Liten eller ingen uppfattning om miljön och marknaden dom befinner sig i"

"Man ser sällan en utgift som en investering för att vinna ett mervärde på längre sikt"


Etiketter: , , , ,