Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2011-07-25
06:55:00

Nicaraguanska företag och företagare

Igår satt jag hela dagen och grillade en nicaraguansk väninna som ska starta en modellagentur här. Jag förklarade "spelreglerna" och sa att det är endast för att hjälpa dig och få lite nya ögon på din idé som jag kommer att ställa jobbiga frågor. Till en början gick det bra men koncentrationen blev mindre och mindre ju längre vi kom.

Affärsplanen har hon i huvudet.
Jag tyckte att det vore intressant att räkna lite på hennes månatliga utgifter och se hur mycket hon måste dra in varje månad för att gå runt utan att äta av kapitalet. När jag visade henne siffrorna så blev hon lagom imponerad och sa att "jaja, det där löser sig sen, en sak i taget".

upptagen kvinna


En annan satt som en tomte på kokain
och hade svårt för att hålla truten. Än jobbigare blev det när jag frågade vad hon hade för mål de kommande 5 åren. Första året gick ganska bra, hon hade en hel del saker som hon vill uppnå, dock många saker som är väldigt svåra att mäta om hon faktiskt uppnått målet när året är slut. Tex "jag vill göra mitt företag större" och "jag vill bli ett känt ansikte". Okey men HUR stort ska företaget va efter 1 år, hur mycket drar du in, hur många jobb har du i månaden, hur många anställda har du?

I min värld är det viktigt att sätta mål som är mätbara.
Och idag tänker jag inte säga att "well, kanske är det jag som är svensk och dom vet bättre vad som funkar här", men efter att ha sett hur folk driver sina företag och organisationer här så kan jag med all säkerhet säga att det hade gått SÅ mycket bättre med den "svenska modellen" punkt slut!

Jag avslutar med några citat
från en organisation som hjälper småföretagare och som har hittat vart det ofta brister:

"Många har dålig strategisk vision och förmåga att planera stort"

"Liten eller ingen uppfattning om miljön och marknaden dom befinner sig i"

"Man ser sällan en utgift som en investering för att vinna ett mervärde på längre sikt"


Etiketter: , , , ,
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: