Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2011-09-30
19:00:34

4 månader kvar i Nicaragua del 1

Satfläsk så fort tiden har gått! Men när jag tänker tillbaks så känns det som att jag vart här i 20 år.

Jag ska vara ärlig och säga att de sista två veckorna
har vart riktigt riktigt tunga. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men jag tror att det är en kombination av mycket olika saker. Jag har dels känt mig väldigt trött, inte fysiskt utan mer mentalt. När jag blundar och sover så fladdrar massa bilder förbi och jag har svårt att koppla av. Här om dagen somnade jag 9 på kvällen och vaknade 18 timmar senare, det säger det mesta tycker jag.

Jag har lite hemlängtan, det har jag. Jag saknar mina älskade vänner och familj. Jag saknar kebab, bredband, lösgodis, att köra bil, sandbilen på våren, höstjackan på hösten och snögubbarna på vintern.

bil köping

Jag kom på mig själv med att googla min lägenhet i Köping och blev lite förvånad när jag såg att min bil syns på parkeringen =)

Efter att ha bott här i 8 månader så har jag träffat många oärliga människor.
Människor som verkar vara hur reko som helst men som när dom får chansen så utnyttjar dig eller situationen till sin egen fördel. Det är så überruttet och jag har märkt hur svårt det är att lita på folk här. Alla mina nica-vänner säger detsamma. Folk är giriga, korrupta, spelar spelet och handlar under bordet när tillfälle ges. Och det tar så jävla mycket på krafterna att inte veta om du kan lita på personen du jobbar med, umgås med eller sitter bredvid på bussen.

Självklart gör detta det svårt för mig att hitta en organisation med folk som jag kan lita på. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket pengar som rinner mellan fingrarna i större organisationer med mindre koll. Jag visste att detta skulle bli svårt, redan innan jag åkte. Jag tänkte dock aldrig på att det skulle påverka mig så personligt som det gjort. Jag hör till den kategori människor som litar på dig tills du bevisar motsatsen, en teori som funkar mindre bra här i centralamerika.

Del 2 kommer i nästa inlägg...
2011-09-30
18:36:23

Kontaktad av Breaking News FF

För några dagar sedan skrev Breaking News med Filip och Fredrik till mig på twitter. Något i stil med "Hej, vi skulle vilja skicka en t-shirt till dig. Kontakta oss på denna email...."

Jag blev ju så klart nyfiken
och undrade varför dom vill skicka en t-shirt till mig. Så jag skrev ett email till dom och förklarade att jag bor i Nicaragua och jobbar med gatubarn men att dom gärna får skicka t-shirten hit om dom kan. Jag passade också på att fråga varför dom valt att ge just mig en t-shirt.

med filip och fredrikSom svar fick jag att dom redan skickat två t-shirts till min svenska adress och att dom skickat tishorna till mig för att jag vart aktiv på twitter och kommenterat / deltagit i diskussion om och i programmet. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite roligt och trevligt. Jag är på sätt och vis deras kund och dom gör vad dom gör för att ge mig ett mervärde och göra mig till en glad kund, kanske en ännu bättre kund.

Jag tror att fler företag/organisationer
och produktioner skulle vinna mycket på just detta mervärde till kund i relation till den nivå av lyhördhet som faktiskt utnyttjas på twitter. Förstå om du köpt en skitbra platt-tv som du väljer att ösa beröm över och att samsung hör av sig till dig o ba "Tja, vi vill skicka en samsung galaxy S II till dig, kontakta oss på denna email...". Nog skulle du bli glad alltid.

Kalla mig lättköpt men jag vet hur jag ska behandla mina framtida kunder
för att få glada kunder. "Behandla dina kunder som du själv vill bli behandlad...". För övrigt tycker jag att Filip och Fredrik är bland det bästa vi har i humorsverige. Älskar deras sätt att slänga sig med kluriga ord och deras namedropping. Tråkigt att säsong 1 redan är över, väntar spänt på nästa säsong!
2011-09-28
09:26:54

Sophantering utan mellanhänder

Jag har snart jobbat 8 månader med barnen och ungdomarna på soptippen i Managua. Här på tippen bor ca 350 familjer, nästan 3.000 pers. De flesta jobbar här. Nej inte med kontrakt och fast lön etc etc. Nej dom samlar plast, metall, glas, allt som går att sälja.

Det finns mycket pengar att tjäna på sopor, det fattade Tom Szaky som blev inspirerad av en marijuanaodlig och startade ett återvinningsföretag. Han återvinner sånt som man inte kan återvinna. Han samarbetar med både producenter, konsumenter och sopsorterare. Läs artikel på e24 här.

la chureca managua nicaragua

Min vän Humberto + familj på La Chureca

Tom Szaky säger att "los cartoneros" är nästa grupp att jobba med. Cartoneros är fattiga människor i Argentina som drar runt på nätterna och samlar på sig allt skräp som har någon typ av värde. I Nicaragua kallar vi dom för "Churequeros" och dom bor allt som oftast på soptippen som heter "La Chureca", där jag just nu jobbar med barnen.

Men om det finns så mycket pengar i sopor, varför bor sopsamlarna på soptippen och inte i fina villor? Mellanhänder. En liten kille på 10 år samlar in 20 kilo glas och säljer till en äldre herre som i sin tur säljer till en äldre utländk herre som i sin tur säljer det till ett återvinningsbolag utomlands. Lillkillen fick en bråkdel av värdet på glaset och Nicaragua blev snuvat på pengar.

Soporna som kommer till tippen är redan utplockade på gobitarna.
Vissa stryker omkring i rikemansområdena (precis som cartoneros) och öppnar påsarna och tar det värdefullaste. Sen kommer sopgubbarna, dom tar flaskor och plast och kanske maskiner och dylikt. Ja det är lätt att förstå varför människor som lever i misär och återvinner för ett helt land inte är blir rika...

Etiketter: , , , , ,