Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2011-09-28
09:26:54

Sophantering utan mellanhänder

Jag har snart jobbat 8 månader med barnen och ungdomarna på soptippen i Managua. Här på tippen bor ca 350 familjer, nästan 3.000 pers. De flesta jobbar här. Nej inte med kontrakt och fast lön etc etc. Nej dom samlar plast, metall, glas, allt som går att sälja.

Det finns mycket pengar att tjäna på sopor, det fattade Tom Szaky som blev inspirerad av en marijuanaodlig och startade ett återvinningsföretag. Han återvinner sånt som man inte kan återvinna. Han samarbetar med både producenter, konsumenter och sopsorterare. Läs artikel på e24 här.

la chureca managua nicaragua

Min vän Humberto + familj på La Chureca

Tom Szaky säger att "los cartoneros" är nästa grupp att jobba med. Cartoneros är fattiga människor i Argentina som drar runt på nätterna och samlar på sig allt skräp som har någon typ av värde. I Nicaragua kallar vi dom för "Churequeros" och dom bor allt som oftast på soptippen som heter "La Chureca", där jag just nu jobbar med barnen.

Men om det finns så mycket pengar i sopor, varför bor sopsamlarna på soptippen och inte i fina villor? Mellanhänder. En liten kille på 10 år samlar in 20 kilo glas och säljer till en äldre herre som i sin tur säljer till en äldre utländk herre som i sin tur säljer det till ett återvinningsbolag utomlands. Lillkillen fick en bråkdel av värdet på glaset och Nicaragua blev snuvat på pengar.

Soporna som kommer till tippen är redan utplockade på gobitarna.
Vissa stryker omkring i rikemansområdena (precis som cartoneros) och öppnar påsarna och tar det värdefullaste. Sen kommer sopgubbarna, dom tar flaskor och plast och kanske maskiner och dylikt. Ja det är lätt att förstå varför människor som lever i misär och återvinner för ett helt land inte är blir rika...

Etiketter: , , , , ,
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: