Gatubarn.nu - En resa till soptippen i Nicaragua och tillbaka!

2012-09-30
23:24:26

Uppgift 2 är över!

I torsdags lämnade vi in uppgift 2. Ännu en akademisk rapport. Denna gång om flöden. Våran handledare är hård men rättvis. Påminner om löjtnant Grkovíc från lumpen. 

I fredags hade vi opposition på varandras rapporter. Denna gången var vi duktigare på att redovisa varför vi skrivit som vi gjort. Första gången nickade vi bara fint och tog emot kritiken. Det blev en del intressanta diskussioner.

Jag blev godkänd. Så ruskigt skönt! En av två i min grupp. Ja det var faktiskt inte fler som klarade det i min grupp. Som sagt, vår handledare är riktigt hård och det är inga enkla uppgifter vi ställs inför. Det betyder att jag slipper komplettera denna uppgift och kan lägga större fokus framåt istället, på uppgift 3.

Just nu sitter jag och sonderar terrängen efter intressanta partnerföretag i Växjö. Ja för uppgift 3 ska vi nämligen göra ute i verkligheten. Vi ska studera hur ett företag gör affärer och vilka processer som finns. Vår förhoppning är att vår studie ska resultera i att vi hittar ställen där saker kan göras bättre/effektivare/billigare. Allt för att det ska gynna företaget så mycket som möjligt.
 
Har du tips på intressanta företag så får du gärna hojta. Lättast är la om företagen finns i Växjö men skulle det vara ett riktigt intressant företag spelar det egentligen ingen roll vart det ligger.
2012-09-25
23:38:31

Ingen dropout denna termin iaf!

Hey folks!
 
Igår publicerade jag ett inlägg om att jag för första gången tänkte tanken om EBD verkligen är rätt universitetsutbildning för mig. Det blev ramaskri på en gång. Telefonsamtal, sms och bombning på facebook. Det va inte så allvarligt som det kanske såg ut.

Jag har inte funderat på att hoppa av utbildningen. Det va bara det att tanken slog mig. Och jag tror att det är sunt att tänka över sina val man gör. Även om man har påbörjat något så kan man inte stirra sig blind på att göra det "bara för att". Är det fel så är det fel då tycker jag man ska erkänna det för sig själv och hitta på något annat. Livet är för kort för att hålla på med saker man inte trivs med.

Men samtidigt tycker jag man ska ge saker och ting en chans. Jag har pluggat 4 veckor snart. Visst det har vart tufft. Dom kör hårt med oss. Tiden är knapp och jag har nästan inget socialt liv nu. Det som gör mig frustrerad är all tid vi spenderar på att läsa böcker och skriva. Det är så långt ifrån all action som jag är van vid. Eller snarare allt praktiskt görande med företaget.

Jag och min vackra bordsdam Jennie på finsittningen

Samtidigt tycker jag att det vi gör är ganska intressant. Jag ser redan nu hur jag kommer att ha användning av det vi lär oss. Vi kommer att få ett ruskigt bra perspektiv på saker och ting. Vi får ett bra tänk, ett stort tänk. Vi får en djup förståelse för företag och dess problem samtidigt som vi lär oss hur man löser problem. Eller snarare lär vi oss hur man lär sig att lösa problem. Hängde du med?

Nu är det dags att slagga. Imorgon ska jag köra ett pluggpass på 10 timmar. Uppgift 2 ska vara klar på torsdag så det är bara att lägga i en högre växel och se till att bli klar.
 
God natt vänner!
2012-09-21
00:53:22

Opponera mera!

Jag skrev i dagarna om den akademiska rapporten vi har slitit med den sista veckan. Idag klockan 09.00 lämnade vi äntligen in den! Imorgon ska vi bli opponerade. Dvs vi har en opponent (en klasskamrat) som läst vår rapport och som sedan ska opponera rapporten. Dvs framföra konstruktiv kritik till rapporten och författaren.Det ska bli spännande att se hur det blir. Vi gör det i grupp nämligen. Meningen är att man på så vi ska lära sig av sina misstag och få idéer om hur man kan göra det bättre till nästa gång. Inte alls så dumt egentligen. Men det tar tid att skriva en vettig opponeringsrapport (ord!?).

Men idag har jag haft en riktigt bra dag. Imorgon får jag tillbaks bilen som är på verkstan, äntligen! "Bara" 1800 spänn ska dom ha dom "#¤". Hade btw ett samtal idag som rörde Dump Tees och som kan bli hur grymt som helst! Jag berättar så klart mer när saker och ting är spikat, det vet du! ;)

En hybrispåse från Coop kanske?

Idag hade vi förresten första lektionen i nationalekonomi på EBD. En riktigt trevlig prick som heter Lars höll i lektionen. Mycket pedagogisk och trevlig. Vi talade om marknader, behov, tillgångar och kvantiteter. Jag tror att det kan bli ganska spännande med just den biten faktiskt.

Dags att tänka på refrängen. Det är en dag imorgon också. Ännu en dag i EBDs tjänst!